Skrevt d. 04.11-2022

Sådan plejer du din Golden Retriever

Med sin fyldige gyldne pels har en Golden Retriever brug for jævnlig pleje. Selvom pelsen er lang og kraftig, sætter racen dog ikke lige så høje krav til plejen, som mange andre hunde gør. Sørg for at rede pelsen et par gange om ugen, hvilket som regel er passende, så den undgår sammenfiltning samt skidt og snavs, der kan resultere i forskellige hudproblemer.

Er du i tvivl om, hvor meget pelspleje din hund behøver, så læs med her, hvor vi går i dybden med pelsplejen af de skønne Golden Retrievere.

Pleje Af Golden Retriever

En Golden Retriever har selvrensende pels

Golden Retrievere har en varm og tyk pels med underuld, der beskytter både sommer og vinter. Pga. dens lange pels kan man være fristet til at tro, at en hund skal bades ofte, men det er faktisk ikke tilfældet.

En Golden Retrievers pels er nemlig selvrensende. Har din hund taget sig et mudderbad eller fået andet jord og skidt i pelsen, kan du bare vente, til det tørrer. Herefter vil det drysse af, når hunden ryster sig, eller du børster den.

Hvor ofte skal en Golden Retriever vaskes?

En Golden Retrievers pels indeholder naturlige vandafvisende olier, og de kan blive ødelagt ved overbadning. Vasker du din hund for tit, kan det resultere i en kedelig og tør pels, og det kan føre til skæl og pelsmåtter.

Det bedste er derfor at bade din Golden Retriever, når der reelt er behov for det, f.eks. hvis den lugter eller er meget beskidt. Hvor ofte det er, afhænger af forskellige forhold, såsom:

  • Hvor ofte den svømmer
  • Hvor meget tid den bruger indendørs
  • Om I bor på landet eller i byen

Hunde vænner sig meget nemmere til forskellige ting, mens de er hvalpe. Væn derfor din hund til badningen så tidligt som muligt. Det vil du takke dig selv for.

Børstning af Golden Retriever

Da en Golden Retriever ikke har brug for at komme i bad særlig ofte, kræver det i stedet, at du børster den grundigt flere gange om ugen. Golden Retrievere har tendens til at få pelsmåtter på den kraftige pels ved bagbenene, bag ørene og på halen. Du skal derfor sørge for at børste ekstra godt her, så der ikke opstår hudproblemer.

Regelmæssig børstning hjælper også med at sprede pelsens naturlige olier ud og forebygger sammenfiltring. Kom gerne helt ned i pelsen med børsten, men pas på med ikke at trække den hårdt mod huden. I perioderne med meget fældning kan en stålkam være en rigtig god løsning.

Sådan reducerer du mængden af løse hundehår

Golden Retrievere fælder meget. Især når de skifter fra sommer- til vinterpels og omvendt, kan de løse hundehår overtage hjemmet. Mange kan godt blive overraskede over, hvor meget de fælder, men i langt de fleste tilfælde er det helt almindeligt.

Der er dog mange ting, du kan gøre for at begrænse den voldsomme mængde af løse hundehår.

Foder og kosttilskud

Foder kan ændre en hund på mange områder, herunder dens pels. Kvaliteten af foderet betyder nemlig lige så meget for hunde, som sund og næringsrig mad gør for os mennesker. Foder af høj kvalitet vil bl.a. bidrage til at holde pelsen flot og glansfuld.

Fælder din Golden Retriever meget, kan det også være en god idé at tilføre dens kost en smule omega-6 og omega-3 fedtsyre. Det kan du gøre i form af forskellige animalske olier såsom lakseolie. Typisk vil du kunne se, at din hunds pels bliver sundere i løbet af en måneds tid.

Børst hunden ude

Det kan være en stor fordel at have en kam eller børste med, når du går tur med din Golden Retriever. Så kan du børste pelsen igennem udenfor og på den måde undgå alt for mange løse hundehår i husets kroge.

Udover det får fuglene også noget varmt materiale at bygge deres reder af.

Kontakt dyrlægen

Vurderer du, at din Golden Retriever fælder mere, end den bør, kan det være tegn på forskellige pelsproblemer som f.eks. allergi overfor fødevarer, husstøvmider eller lagermider. 

Du bør derfor kontakte dyrlægen og få vejledning omkring, hvad der kan være de bedste løsninger for din hund.

Bedste Pleje Golden Retriever Hvalp

Anden nødvendig pleje af en Golden Retriever

Det er ikke kun en Golden Retrievers pels, der kræver pleje. Kig i din hunds ører samt på dens tænder en gang imellem for at sikre, at alt ser ud, som det skal. Dertil skal kløerne også holdes tilpas korte, hvis de ikke slides nok naturligt, så de ikke bliver ubehagelige for hunden.

Rensning af ører

Fra tid til anden har en Golden Retriever brug for at få renset sine ører. Renser du dem en gang ugentligt, vil du reducere risikoen for ophobninger af ørevoks. 

På samme tid fjerner du det snavs og skidt, der har samlet sig i hundens ører, hvilket mindsker risikoen for forskellige infektioner. Bakterier, svampe og parasitter har perfekte forhold i en Golden Retrievers snoede ører, og derfor er regelmæssig rensning vigtigt.

Klipning af negle

En Golden Retriever har også brug for at få trimmet sine negle i ny og næ. Det kan nemlig forårsage meget ubehag og smerte for hunden, hvis den har for lange klør. Du kan med fordel kigge efter ca. hver anden uge, om den har brug for at få trimmet klør. 

Bevæger din hund sig dagligt i hårdt terræn, vil den typisk ikke have brug for klipning ret ofte, da den i stedet slider sine klør naturligt.

Du skal være yderst forsigtig, hvis du selv står for negleklipningen af din hund, da der sidder mange blodårer og nerver i hundes negle. Klip dem derfor altid i dagslys eller et sted med god belysning, så du altid kan se, hvor du klipper. Ender du med at klippe dem for korte, vil det være yderst smertefuldt for din hund.

Har du ikke selv mod på negletrimningen, kan du i stedet få det ordnet på en hundesalon.

Børstning af tænder

Ligesom hos os mennesker skal tænderne på en Golden Retriever også plejes og vedligeholdes. Faktisk er det optimalt med en daglig tandbørstning på din hund, men du skal naturligvis ikke bruge almindelige tandbørster og tandpasta. Anvend i stedet produkter lavet specielt til hunde. Det er også helt fint blot at børste i vand.

Igen bør du vænne din hund til tandbørstningen så tidligt som muligt. Så går det hele meget nemmere.