Kan du undgå at købe en hvalp med arvelige sygdomme?
Det er ikke altid muligt at forudse hvilke hvalpe der vil blive ramt af arvelige sygdomme i deres voksne alder, men der er flere steder hvor det er muligt at kunne få en god fornemmelse af om dette gør sig gældende. Først og fremmest kan du tage en dialog med den avler du ønsker at købe en hvalp fra, inden du endeligt siger ja tak til et lille nyt familiemedlem.
Forældrenes sundhedstilstand
Den kennel der avler kuldet, er dem der har det største kendskab til de gener der føres videre. Hvis der er voksne hunde i familien der lider af nogle af de arvelige sygdomme, særligt forældre eller bedsteforældre, er der større sandsynlighed for, at det også kommer til at gøre sig gældende for lige præcis din hvalp.
Søskendes udvikling
Den absolut bedste indikation du kan få på, om lige præcis din ønskede hvalp vil have arvelige sygdomme med sig, er ved at tage et kig på eventuelle helsøskende og alternativt halvsøskende. Hvis der ikke er de store problemer hos søskende, så vil der med stor sandsynlighed heller ikke være det hos din kommende hvalp med hensyn til arvelige sygdomme.
Skab dit eget billede
En af de ting du også selv kan gøre for at skabe sig et billede at din kommende hvalps sundhed, er ved at tage et kig på de voksne hunde i familien. Som oftest vil en kennel have søskende i hjemmet og om ikke andet have moren og eventuelt også faren. Du kan her holde øje med symptomer på sygdomme, sådan helt generelt, eller den viden du har opsnuset omkring de arvelige sygdomme. Er der nogle der ser ud til at have ondt, dårligt syn eller på anden måde virke til at mistrives, så bør du være særlig opmærksom ved at købe en hvalp fra sådan et kuld.
Hvordan opstår arvelige sygdomme
Arvelige sygdomme er gener der ligger i hundens DNA, hvoraf der kan være øget disponering for at disse kommer til udtryk i det voksne liv især. Mange gange er der tale om en vis form for indavl, der har skabt grobund for gener der ikke er helt så sunde som biologien har tiltænkt dem.
Arvelige sygdomme er ikke altid lige nemme at se udefra eller hos en hvalp og derfor kan det være svært at komme til livs, da de voksne hunde som oftest får hvalpe inden at det ses som værende et problem sygdomsmæssigt. Samtidig kan visse hunde godt have generne i deres DNA, uden at de vil komme til udtryk igennem livet, hvormed de kan give dem videre til afkom, helt uden en viden herom.
At have arvelige sygdomme i generne er altså ikke nødvendigvis lig med, at den enkelte hund bliver syg i løbet af livet, men at der er en øget disponering for at dette sker. Dette betyder, at der for de enkelte racer, følger sygdomme med, som følge af arvematerialet, der gør at det hyppigere kommer til at udvikle sig hos lige præcis disse racer.
De arvelige sygdomme som en Golden Retriever har en øget disponering for er følgende;
- Hofteledsdysplasi (HD)
Hofteledsdysplasi er en smertefuld lidelse der opstår som følge af, at hoftebenet og hofteskålen ikke har den rette udformning til at kunne blive i rette position. At hoften kommer ud af led giver nedsat mobilitet, store smerter og kan være stærkt invaliderende for hunden.
Det er en tilstand der som oftest ses hos de større hunderacer, som også en Golden Retriever indgår under og kan delvist forebygges ved at tildele foder af høj kvalitet, tilpasset til de store racer under væksten. Yderligere kan HD forebygges ved at udtage voksne hunde i avlen, der via røntgen viser tegn på sygdommen, ligesom at problemet eventuelt kan helbredes med operation for de enkelte individer.
- Albueledsdysplasi (AD)
Albuedysplasi er af samme problem som det gør sig gældende for HD, her er det blot hundens albuer der er impliceret. Igen er det smertefuldt og kan i mange tilfælde forebygges med den rette fodring, ligesom at forældre med forandringer på røntgenbilleder kan udelades fra avlen.
- Ostechondrose (OCD)
Osteochondrose er en sygdom der også til dagligt kaldes mus. Her er der små misformede bruskstykker der sætter sig i hundens led, der særligt på sigt kan udvikle sig til slidgigt. Med den rette fodring under væksten, hvor der tildeles foder af høj kvalitet til store hunderacer, kan problemet i mange tilfælde forebygges og ellers er en operation påkrævet, for at komme problemet til livs.
- Epilepsi
Det ses desværre at flere og flere Golden Retrievere lider af epilepsi i den ene eller den anden grad og man antager derfor at dette er genetisk. Det er en sygdom der kan give kramper som følge af hjernecellers overaktion og kan give store gener for hunden i hverdagen. Her er det nødvendigt at have en god dialog med dyrlægen omkring problemet, da der ikke er nogen egentlig diagnoseplan for at fastslå sygdommen, men som med den rette tilpassede behandling, i mange tilfælde helt kan skjules.
- Pyometra
Sammenlignet med andre racer, ses det oftere at tæver af racen Golden Retriever står med det der kaldes en pyometra, også omtalt som værende en livmoderbetændelse. Her er der tale om en alvorlig infektion i hunden livmoder, der i værste tilfælde kan føre til et dødsfald, hvis at dette ikke behandles i tide.
Det vil være muligt at behandle en pyometra medicinsk, såfremt at denne opdages i tide, men ellers vil en operation og fremtid sikring for at det ikke opstår igen, være en operation hvor livmoderen fjernes.